با کایروپراکتیک بیشتر آشنا شوید!
کایروپراکتیک عبارت است از علم شناخت مفاصل، به ویژه ستون فقرات و هنر تنظیم و تطبیق (اجاستمنت) آنها به منظور پیشگیری و درمان ناراحتیهای ستون فقرات (ساب لاكسیشن)، بدون تجویز دارو و یا عمل جراحی با تاكید فراوان به ورزشهای مختلف برای قسمتهای مختلف بدن. تنظیم و تطبیق مفاصل و استفاده از آن در علم پزشكی به 2700 سال پیش برمیگردد. بقراط، پدر علم پزشكی، با انجام دادن مانورهایی روی ستون فقرات و مفاصل، به درمان بسیاری از بیماریها میپرداخته. پس از او، ابوعلی سینا، پزشك بزرگ ایرانی نیز این روش را مورد استفاده قرار میداد.
تاریخچه كایروپراكتیك
در سال 1895 میلادی مطابق با 1274 شمسی، شخصی بنام «دیوید دانیال پالمر» از اهالی ایالت آیووا آمریكا، با استفاده از تنظیم و تطبیق ستون فقرات چند بیمار، نتایج بسیار مطلوبی بدست آورد. درواقع، میتوان گفت كایروپراكتیك نوین از آن زمان سرچشمه گرفته است. این رشته امروزه در بیشتر كشورهای جهان از جمله ایران بهعنوان یكی از مهمترین روشها برای كسب و حفظ سلامتی بشمار میرود. امروزه تنها در آمریكا سالیانه بیش از 200 میلیون ویزیت كایروپراكتیك انجام میشود كه هزینه آن توسط بیمههای مختلف پرداخت میگردد.
دوره های آموزشی
پزشك كایروپراكتیك پس از گذراندن دوره پیشنیاز (لیسانس در علوم پایه) وارد دانشكده كایروپراكتیك میشود. دانشجویان این رشته پس از گذراندن واحدهای درسی، شامل دروس علوم پزشكی (اورتوپدی، اعصاب، رادیولوژی، روانشناسی، فارماكولژی و…) و كایروپراكتیك، (به مدت 10 ترم سیمستری برابر با 5 سال) از ترم هفتم جهت ویزیت و درمان بیماران (دوره انترنی) به كلینیكهای مربوطه اعزام میگردند. پس از موفقیت در امور فوق نیز به اخذ درجه دكترای حرفهای كایروپراكتیك نایل میگردند.
حیطه کاری
با وجودی كه پزشك كایروپراكتیك با انواع اختلالات و بیماریهای بدن انسان آشناست، اما توجه خاصی را به بیومكانیك ستون فقرات و دیگر مفاصل معطوف میدارد و به بر طرف كردن اختلالات بیومكانیكی بدن انسان میپردازد. چنانچه بیماری شخص مرتبط با كایروپراكتیك نباشد، بیمار به سایر پزشكان متخصص ارجاع میگردد.
مراحل درمان و هدف
پزشك كایروپراكتیك پس از بررسی تاریخچه بیماری، انجام معاینات بالینی مربوطه، كایروپراكتیكی، اورتوپدی، اعصاب و آزمایشات پاراكلینیكی ازجمله رادیوگرافی، ام-آر-آی، ای-ام-جی و آزمایش خون، به منشاء بیماری پی میبرد و سپس به درمان آن میپردازد. هدف اصلی پزشك با داشتن تخصص ویژه در تنظیم و تطبیق مفاصل (Spinal/ Articular Adjustment)، كاهش درد بیمار و سپس التیام ایشان میباشد. ورزشها و نرمشهای مخصوص، تغذیه مناسب و راهنماییهایی كه پزشك ارائه میدهد میتواند در پیشگیری و بهبود هر یك از بیماریهای زیر نقش عمدهای را دارا باشد، زیرا همه آنها برای سلامتی سیستمهای مختلف بدن انسان كه در بهبودی بیمار مؤثر است، اهمیت خاصی را داراست.
عمده بیماریهای مربوط به این تخصص
ناراحتیهای ناشی از ستون فقرات خصوصا كمر درد و دردهای انتشاری در پا (سیاتیك)، گردن درد (سر درد) از عمده ترین بیماریهایی است كه افراد در طول عمر به آن مبتلا میشوند. اختلالات فصلی ستون فقرات، دیسك گردن و كمر، اسكولیوز، سیاتیك، میگرنهای گردنی، دردهای عضلانی گردن، پشت و كمر بیشترین فعالیت پزشكان كایروپراكتیك را تشكیل میدهند. پزشكان كایروپراكتیك در درمان ناراحتیهای زانو، شانه، آرنج، مچ دست و مچ پا و آرتروز نیز مهارت دارند و اینگونه بیماریها را با موفقیت درمان مینمایند.
دستورات لازم برای تسریع درمان
پزشك كایروپراكتیك در درمان این امراض و ناهنجاریها از شیوههایی مانند نرمشهای كششی و حركتی مخصوص به خود، تغذیه و راهنماییهای ارگونامیك كه در زندگی هر فردی میتواند متفاوت باشد، استفاده میكند كه در سرعت بخشیدن و ماندگارتر كردن بهبودی بیمار تاثیر به سزایی دارد.
عوامل مؤثر در ناراحتیهای ستون فقرات
به غیر از عوامل مادرزادی و ادیوپاتیك مانند اسكولیوز ستون فقرات، پاتولوژیهایی چون سل، عواملی چون آسیبهای بدنی شامل تصادف، زمین خوردن، عدم توجه به نگهداری از اندام به طرز صحیح هنگام بیداری و خواب، غلط برداشتن اجسام سبك یا سنگین، آسیبدیدگیهای ورزشی یا شغلی، از عمده ترین عوامل آسیب ستون فقرات میباشند. این آسیبدیدگیها در كشورهای صنعتی به صورت اپیدمی درآمده و اثرات جبرانناپذیری روی جوامع در سطوح مختلف گذاشته است.
برای مثال، در ایالات متحده بالاترین درصد آسیبدیدگیها به ستون فقرات ربط دارد، به طوری كه 25 میلیون آمریكایی در هر سال، یك روز كاری را به علت كمردرد از دست میدهند. آمارهای دیگر هم نمایانگر این است كه 60 درصد جمعیت بالای 30 سال، امكان مبتلا شدن به امراض ستون فقرات را دارا هستند. این معضل در این گروه سنی میتواند عواقب اجتماعی ناهنجاری را در جامعه ایجاد كند. این مشكلات باعث انجام تحقیقات وسیعی در كشورهای صنعتی مانند ایالات متحده، ژاپن، استرالیا، انگلیس و غیره شده است.
با مقایسه روشهای مختلف مانند پزشكی روز (Allopathic Medicine) و فیزیوتراپی، درمان كایروپراكتیك با فاصله زیاد هم از لحاظ زمان و درمان و هم از لحاظ اقتصادی و مهمتر از همه، از لحاظ میزان بهبودی، موثرتر عمل كرده است. در كشور ما نیز احتیاج به دكتر كایروپركتیك غیرقابل انكار است و با صنعتی شدن و پیشرفتهای روزافزون در علم پزشكی ما، كایروپراكتیك میتواند در این امر مهم كمك شایانی به جامعه باشد.